Waarom een konijn als huisdier?

Bedenk vooraf goed waarom je een konijn als huisdier wilt. Konijnen zijn hele leuke en lieve dieren waar je veel mee kunt, maar daarvoor moet je er veel in investeren. Konijnen hebben de tijd nodig om te wennen aan een nieuwe situatie en aan nieuwe mensen, ze moeten gesocialiseerd worden. Daar steek je veel tijd in. Daarnaast kost een konijn ook geld, denk aan eten, huisvesting, bodembedekking, speelgoed, knaagmateriaal, enz.

Konijnen zijn geen knuffeldieren! Je kunt een hele goede band krijgen met een konijn, maar ze houden er niet van om vast gehouden te worden want het zijn prooidieren. Hier kunnen konijnen heel angstig van worden. Het zijn dus geen geschikte huisdieren voor jonge kinderen.

Als laatste: konijnen zijn sociale dieren, in de natuur leven ze in groepen dus een maatje is zeker een aanrader!

Wat is goede huisvesting voor een konijn?

In het wild heeft een konijn heel veel ruimte tot zijn beschikking en deze heeft een konijn nodig om zijn natuurlijke gedrag te kunnen uiten. Zoals het foerageren (zoeken naar eten), rennen, kegelen (op zijn achterpoten staan), languit liggen en binkies maken (een soort luchtsprong). Dit gedrag moet een konijn in huis ook kunnen laten zien. Alleen een hok is dus niet genoeg, een konijn moet minimaal 3 á 4 uur per dag los kunnen lopen in de tuin of kamer, maar dit kan ook in een ren. 

De minimale afmetingen voor een hok zijn 1.20x60x60 voor een klein konijn. Hoe groter het konijn, hoe groter het hok. Maar ook hoe meer konijnen, hoe meer ruimte ze nodig hebben.

In het wild leven konijn op zachte ondergronden en daarom is het belangrijk om voor een konijn een zachte ondergrond te creëren. Er zijn veel verschillende soorten bodembedekking te verkrijgen, zoals zaagsel, stro, Back2 Nature, hennepvezel, aubiose, beukensnippers en hooi. 

Wat eet een konijn? 

Een konijn leeft in het wild van grassen, blaadjes, wortels, kruiden, bast en twijgen. Een echte planteneter dus. Het belangrijkste eten voor een konijn is hooi, heel veel hooi.  Naast hooi eet een konijn droogvoer, groente en fruit. Geef een konijn liever geen gemengd voer, want konijnen eten vaak alleen het lekkerste op waardoor ze niet de juiste voedingsstoffen binnen krijgen. 

Zorg er daarnaast voor dat een konijn altijd vers water tot zijn beschikking heeft. 

Hoe verzorg ik mijn konijn?

Een konijn heeft goede verzorging nodig, maar wat is belangrijk?

Borstel je konijn regelmatig, een langharig konijn moet vaker geborsteld worden dan een kortharig konijn. Als een konijn in de rui is moet je hem dagelijks borstelen. 

De nagels van een konijn moeten regelmatig geknipt worden. Dit kan je zelf doen met een speciale tang. Vaak veroorzaakt nagels knippen veel stress dus neem de tijd om het je konijn aan te leren. Doe je het liever niet zelf, dan kan de dierenarts het ook doen. 

Konijnen moeten 2 keer per jaar naar de dierenarts voor controle van o.a. de tanden en kiezen en voor het inenten tegen myxomatose en VHD (deze inenting wordt jaarlijks herhaald). Dit kan stressvol zijn voor een konijn dus leer je konijn aan om zelf in de transportkooi te gaan, om in de transportkooi vervoerd te worden, om mee te rijden in de auto en neem hem eens mee naar een nieuwe omgeving. Door dit aan te leren kan het voor een konijn minder stressvol zijn. 

Waarom sloopt mijn konijn?

Konijnen zijn actieve dieren, in de natuur moeten konijnen op zoek naar hun eigen eten, rennen en graven ze, maar in gevangenschap hebben ze veel minder te doen. Ze zitten vaak heel lang in hun hok, hebben vaak geen maatje en hebben minder mogelijkheid tot bewegen. Konijnen kunnen zich hierdoor gaan vervelen. Zorg dat je konijn de mogelijkheid heeft tot loslopen, minimaal 3 á 4 uur per dag. Als een konijn in huis los loopt, zorg dan dat de ruimte 'konijnproof' is door bijvoorbeeld plexiglas voor het behang te doen, kleden vast te maken met tape, schoonmaakmiddelen en medicijnen op te bergen, snoeren weg te werken, gaatjes (zelf de kleinste gaatjes) dichtmaken. Geef het konijn materiaal wat hij wel mag slopen zoals een kartonnen doos, kranten en knaagmateriaal (bijvoorbeeld een wilgentak). Speel spelletjes met je konijn om hem moe te maken, bijvoorbeeld met een activity ball, dit kan slopen voorkomen.  Strooi ook eens zijn eten door de ruimte zodat hij het moet gaan 'zoeken'. En geef heel veel hooi, hierop kan hij lekker kauwen.

Hoe maak ik mijn konijn zindelijk? 

Een konijn heeft vaak een vaste plaats waar hij plast. Zet op die plek in het hok een wc. Hou in het begin je konijn in zijn hok, zodat hij leert op de wc te plassen. Maak van de wc een fijne plaats, kies voor een wc waar je konijn in kan liggen, leg over de bodembedekking hooi en hang er bijvoorbeeld een ruif bij. Wil je je konijn in de kamer loslaten, begin dan met een kleine ruimte (denk aan een ren) en voor een korte tijd. Als dit goed gaat kan je de ruimte en tijd uitbreiden. Eventueel kan je je konijn ook het commando 'in het hok' aanleren. 

Heb je hulp nodig bij het zindelijk maken van je konijn, neem dan gerust contact op. 

Wat voor spelletjes kan ik met mijn konijn doen?

Er zijn tegenwoordig veel konijnenspellen te koop maar sommige spellen voor honden zijn ook geschikt voor konijnen. Zo zijn er schuifspellen, activity ballen, spellen waar het konijn iets uit moet trekken en puzzels. Maar je kan je konijn ook laten speuren naar eten door het op de grond te strooien. Ook vinden konijnen het leuk om door tunnels te kruipen, er zijn diverse tunnels van natuurlijk materiaal of gebruik een (katten)tunnel. Konijnen gooien en smijten graag, gebruik hiervoor bijvoorbeeld babyspeelgoed.

 Je kan ook zelf speelgoed maken van bijvoorbeeld een eierdoos, een kartonnen doos of een wc-rol. In een eierdoos kan je lekkers stoppen wat je konijn er dan uit moet zien te krijgen. Met een kartonnen doos kan een konijn heel veel, hij kan er in en er op en hij kan het lekker slopen. In een wc-rol kan je hooi doen met kruiden en lekkers en je konijn moet dit er dan zelf uit krijgen. 

Heel belangrijk is dat je je konijn niet alleen laat met gevaarlijke spullen. 

Wil je leren hoe je spelletjes kan doen met je konijn, hou dan de website in de gaten voor een workshop 'spelen met mijn konijn'.

Wat kan ik mijn konijn leren?

Konijnen kan je heel veel leren, zolang je er de tijd voor neemt en heel geduldig bent. Er zijn verschillende trainingstechnieken zoals bijvoorbeeld clickeren. 

Met deze technieken kan je een konijn de high five leren, op commando in en uit de reismand, voetballen, hier komen, een target stick volgen, de twist, lichaamsdelen aanraken, behendigheid, enz. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Wil je meer leren over het trainen van je konijn, ik bied regelmatig de workshop 'trainen met je konijn' aan. Houd de site in de gaten. 

 

Ik bied regelmatig workshops aan over bovenstaande onderwerpen, houd hiervoor de website in de gaten.