14-8-2018 Website uit de lucht.

Per 1 oktober 2018 stop ik met deze website. Ik blijf informatie geven over konijnen, maar nu via Facebook. U kunt mij volgen via de pagina 'Joep en Trix'. Ook kunt u mij blijven inschakelen voor hulp met uw konijnen, dit kan ook via de Facebook pagina. Ik hoop jullie daar te zien!

 

25-4-2017 Konijnen in het nieuws: 'Happy Konijn'.

Afgelopen week waren de konijnen vol in het nieuws. Er komt meer aandacht voor het aanschaffen en verzorgen van konijnen d.m.v. 'happy konijn'. Dierenwinkels die hier aan mee doen verkopen bijvoorbeeld geen konijnen en er komt meer aandacht voor beter advies naar (nieuwe) konijneneigenaren. Konijnen zijn immers groepsdieren die veel ruimte nodig hebben en een blij konijn is het leukste konijn! 

https://www.dierenbescherming.nl/wat-wij-doen/actueel/nieuws/nieuws-overzicht/kies-voor-een-happy-konijn 

 

 7-11-2016 Lezing/workshop spelen en/of trainen????

Konijnen zijn actieve dieren en ze vinden het daarom heerlijk om te spelen en te trainen. Maar waar begin je en wat kan je allemaal? 

Ik zou het leuk vinden om een lezing/workshop over spelen en/of trainen te geven. Ik wil daarom kijken waar de interesse hiervoor ligt, dus wat zou je willen leren?

Lijkt je zo'n lezing/workshop leuk, stuur dan een mail naar info@konijnenco.nl. Ik ga kijken of ik met de reacties dit kan gaan organiseren.  

 

9-10-2016 Konijnen koppelen.

Een konijn is het gelukkigst met een maatje, dus als je konijn alleen zit is het goed om een vriendje of vriendinnetje te zoeken. De beste combinatie is een gecastreerde ram met een gesteriliseerde voedster. Maar konijnen kan je niet zomaar bij elkaar zetten, want net als bij mensen kan een konijn het met het ene konijn beter vinden als met het andere konijn. Koppelen kan daarom een langdurig traject zijn, want het kan maanden duren. Waar moet je op letten bij koppelen?

* Laat een nieuw konijn een poosje in quarantaine zitten totdat je zeker weet dat hij of zij gezond is.

* Begin het koppelen op afstand door de hokken in dezelfde ruimte te zetten, maar zet de hokken eerst ieder aan een kant van de ruimte. Als dit goed gaat kunnen de hokken steeds dichter bij elkaar gezet worden. Dit kan ook met een ren. 

* Als de konijnen goed op elkaar reageren als ze naast elkaar in een ren of hok zitten, kan je ze een keer bij elkaar zetten. Maar let op, dit moet in een neutrale ruimte! Begin met 20 minuten tot een half uur en als dit goed gaat, kan je de tijd gaan uitbouwen. Blijf er bij en wees er op voorbereid dat je eventueel moet ingrijpen. 

* Als dit goed gaat, kunnen de konijnen bij elkaar gezet worden. Zorg ervoor dat het verblijf vooraf goed is schoongemaakt. 

Dit zijn de belangrijkste stappen in het kort. Heb je vragen over het koppelen van (je) konijnen, neem dan contact op. 

 

17-9-2016 Een konijn uit het asiel.

Als je overweegt een konijn aan te schaffen, neem dan eens een kijkje in het asiel. Vaak zitten er hier konijnen opgevangen die, jammer genoeg, gedumpt zijn en zij verdienen het om een thuis te krijgen. Het zijn vaak wat oudere konijnen, maar dat heeft als voordeel dat hun persoonlijkheid al ontwikkelt is. Bij het asiel kunnen ze daarom vaak goed aangeven of een bepaald konijn bij je thuis past.

Het is ook een goede plek om te kijken als je een tweede konijn zoekt.  Meestal is het zelfs mogelijk dat de konijnen elkaar eerst ontmoeten om te kijken of er een goede match is. Bedenk vooraf wel altijd goed waarom je een konijn wilt en of je er tijd in wilt steken en er veel ruimte voor hebt. Konijnen zijn geweldige huisdieren, maar ze kosten tijd en geld en het zou zonde zijn als een konijn (weer) in een asiel terecht komt. www.dierenasielgoes.nl

 

29-8-2016 RHD2-virus.

Momenteel is de virusziekte RHD2 veel in het nieuws.  Als een konijn deze ziekte heeft, is er geen behandeling en zal het konijn sterven. Inenten is daarom het advies! 

RHD (Rabbit Hermorrhagic Disease) is een virusziekte die kan worden overgedragen door direct contact tussen konijnen, maar ook via uitwerpselen, voedsel, kleding, mensen en insecten. Als eigenaar kan je deze ziekte dus ook op je konijn overdragen. Als je bijvoorbeeld over een grasveld loopt waar zieke konijnen hebben gezeten, kan je de ziekte aan je schoenen meenemen. Daarom is het belangrijk om je konijn die binnen zit, ook in te enten. De ziekte is voor mensen niet gevaarlijk. 

Neem maatregelen als je konijn nog niet is ingeënt (maar doe dit natuurlijk wel zo snel mogelijk!):

* Geen buitenschoenen aan in huis, maar ook niet in de tuin bij uw konijn.

* Hou het hok goed schoon. Zorg er ook voor dat insecten zo min mogelijk bij uw konijn kunnen komen. 

* Voer je konijn geen gras of groente van buiten. 

* Voorkom contact van uw konijn met wilde konijnen. 

* Was u handen extra goed voor en na het voeren of verzorgen van uw konijn.